Un documentaire néerlandais se penche sur les joueurs africains dans le Football

Un décryptage vidéo sur les naufragés africains du foot en Europe 

La jeune journaliste hollandaise Emma Lesuis a voulu comprendre, comment des jeunes africains atterrissent dans le football européen. Et que se passe-t-il quand ils n’y arrivent pas.

*

 Emma Lesuis wil als documentairemaker weten hoe Afrikaanse jongens in het Europese voetbal terechtkomen. En wat er gebeurt als ze het daar niet maken.

Son documentaire (en Néerlandais), est diffusé sur le site De Correspondent

Elk jaar komen duizenden Afrikaanse voetballers onder valse voorwendselen én op eigen gelegenheid naar Europa om het te maken.

Velen beginnen bij de Belgische club La Roue, waar de tussenpersonen langs de lijn staan. Maar wie helpt hen als ze falen?

EXTRAITS - UITTTREKSEL :

Hoe Afrikaanse jongens in het Europese voetbal terechtkomen (en wat ze daar te wachten staat)

« Het voetbalveld nabij metrostation La Roue in het Brusselse Anderlecht verdient geen schoonheidsprijs. Aan de zijkant staan woonwagens, aan de overkant sombere flats. De vervuilde bosjes eromheen kunnen de boel niet opvrolijken….

Elke dag verzamelen zich hier voetballers afkomstig uit landen als Guinee, Kameroen, Ghana of Burkina Faso. De een is onder valse voorwendselen naar Europa gelokt, de ander is op eigen houtje gekomen. Maar bijna allemaal hebben ze gemeen dat ze hier illegaal zijn, profvoetballer willen worden en een club zoeken. Dus kleden ze zich om op het veld – een kleedkamer is er niet – en hangen hun kleding over het hek. Terwijl een enkeling alvast wat sit-ups doet, zet coach Séraphin Fodjo de pionnen neer. Hij is de grote baas van de onofficiële voetbalclub die vernoemd is naar de metrohalte. Gehesen in een Anderlechttrainingspak geeft de Kameroener dagelijks twee uur gratis training….”

 

Hoe de jongens gescout wordenen wat er gebeurt als ze het (niet) maken

…” Maar hoe begin je? Ondanks hun illegale status hopen veel Afrikaanse jongens via spelersmakelaars of tussenpersonen het professionele circuit te betreden. Tussenpersonen die gemiddeld zo’n 5 tot 10 procent van het aankoopbedrag krijgen.. Maar de jongens zijn ervan afhankelijk; zelf aankloppen bij een club is kansloos. Daarom trainen ze bij La Roue, waar elke maand dergelijke tussenpersonen langs de lijn staan…. Deze keer staat Aurélien Lebeau er, die zichzelf voorstelt als ‘agent de football professionnel.’ Gefocust kijkt hij naar de spelers die Fodjo laat rondrennen. Hij wijst met vingers vol goud twee jongens aan. ‘Die vind ik interessant. Zij kunnen goed anticiperen…”

Tussen droom en daad

« Laye Camara (25) uit Guinee voetbalt nu drie jaar bij La Roue. Tien jaar geleden scoutte een Nigeriaanse makelaar hem en vrienden bij de voetbalacademie FC Feindouno in Senegal. De makelaar beloofde hun een gouden toekomst in Rusland…..”

Dus: wie haalt de eindstreep?

“De spelers bij La Roue zijn kwetsbaar. En de lijn tussen misbruik en hulp is dun. Ndeb’i laat via WhatsApp vanuit Thailand weten dat hij er met Lebeau een nieuwe voetbalacademie gaat openen: ARENA élite football académie de Douala. ‘We nodigen de minister en alle autoriteiten van het Kameroense voetbal uit. Het wordt de beste en grootste academie,’ stuurt hij. Wat hij in Thailand doet? Hij heeft daar vier spelers ondergebracht. Op de vraag bij welke club, komt geen antwoord.

Helpen ze de jongens nu echt? Hoeveel tussenpersonen of spelersmakelaars zoals Ndeb’i en Lebeau zijn er wel niet? Waar belanden de jongens als ze niet goed genoeg zijn? Of als ze een blessure oplopen?….”